Zárójel

A demokrácia levelét megírta!

Az európai és amerikai véleményformáló jobboldaliaknál – tudósoknál, kutatóknál – is kiverte a biztosítékot Orbán diktatúrákat megszégyenítő boszorkányüldözése, amit a civil szervezetek ellen indított.

A nyílt levelet  az ngocrackdown.com oldalon tették közzé, és olyan ismert jobboldali, republikánus, konzervatív agytrösztök képviselői szerepelnek, mint az American Enterprise Institute (mely szervezettől 2001-ben Orbán Viktor díjat vett át), a Hudson Institute, az Atlantic Council vagy az Adam Smith Institute – írja az Index.

A hangsúlyozottan jobboldali világnézetű aláírók,levelükben aláhúzzák, hogy akár egyetért valaki Soros Györggyel, akár nem, azt el kell ismerni, hogy az emberi jogokért mindig, minden körülmények között kiáll. Amit Orbán és kormánya tesz ez ügyben, az akár hogy is csűrjük-csavarjuk, mindannyiunk szégyene, hisz sárba tipor  minden értéket, amire büszkék lehettünk.

“a magyar kormány intézkedései Vlagyimir Putyin kritikus hangokat elnyomni akaró intézkedéseit idézik.

emelik ki a levélírók.

A levél magyar fordítása:

Nyílt levél Magyarország kormánynak a civil szervezetek ellen tervezett törvényről
Aggodalommal szemléljük a magyar kormány civil szervezetek ellen irányuló tervét. Magyarország polgárai számos alkalommal bizonyították elkötelezettségüket a korlátozott állam, a demokrácia és a piacgazdaság iránt. A kormány által tervezett intézkedések nem szolgálják a magyar polgárok javát, mivel szembe mennek ezekkel az értékekkel.
A kormány nyilvánvalóvá tette azon szándékát, hogy elsöpörje azokat a civileket, akik Soros Györgytől kapnak támogatást. Készülőben van egy törvény, amely vagyonnyilatkozat tételére kötelezné a civil szervezetek vezetőit, illetve megnehezítené a civil szervezetek alapítását.
Nem kell egyetérteni Soros György politikai nézeteivel ahhoz, hogy belássuk: sok fontos ügyet támogatott, például az emberi jogok terén, nem is beszélve a jelenlegi kormány politikusainak nyújtott támogatásról. Ennél is fontosabb, hogy hiba azt gondolni, a tervezett törvény Sorosról szól – azok az eszközök, melyeket az általa támogatott civil szervezetek ellen akarnak felhasználni, bármely másik civil szervezet ellen is felhasználhatók. A civilek “külföldi ügynökökként” való megbélyegzése kísértetiesen emlékeztet a Kreml által használt kommunikációra. Mi több, a civil szervezetek tervezett korlátozása Magyarországon Vlagyimir Putyin kritikus hangok semlegesítését célzó intézkedéseit másolja.
Ronald Reagan elnök híres mondása szerint “a szabadság a bevett gyakorlatok megkérdőjelezésének és megváltoztatásának a joga”. Az Egyesült Államokban csakúgy, mint szerte a nyugati világban a civil szervezetek, alapítványok és agytrösztök a társadalom szerves részét képzik. Szerepük nem attól függ, hogy az éppen hatalmon lévő kormány egyetért-e velük. A magyaroknak büszkének kellene lenniük a sokszínű civil társadalmukra. Óvatosnak kell lenniük, nehogy bárki a visszájára fordítsa azt a kiemelkedő fejlődést, amit az ország a kommunizmus bukása óta elért a civil társadalom erősödése terén.
Az Egyesült Államok kormányai sokat köszönhetnek a civil szervezetek, például az agytrösztök tanácsainak. A civil társadalom egy kiemelkedő alakja, Sir Antony Fisher, aki intellektuális munícióval látta el Margaret Thatcher brit miniszterelnököt és Ronald Reagan elnököt is, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is alapított civil szervezeteket, követve a szabadpiaci közgazdász Friedrich A. von Hayek tanácsát. Hayek az ilyenfajta aktivizmust elengedhetetlennek tartotta a második világháború után az elburjánzó nacionalizmus és a terjedő tervgazdálkodás jelentette veszély elleni fellépésben.
Ha a magyar kormány ténylegesen konzervatív – mint ahogy azt állítja – akkor el kell ítélnie a központosítást, a paternalizmust és a nacionalizmust. Egy olyan kormánynak, ami hű a konzervativizmus eszményeihez, melyeket Burke, Buckley vagy Oakeshott, és még sokan mások képviseltek, a civil társadalom erősítését kell segítenie, függetlenül attól, egyetért-e az egyes civil szervezetekkel, agytrösztökkel vagy támogatóikkal.
Az agytrösztök és a civil szervezetek segítik a kormányokat, beleértve Magyarországot is, azon törekvéseikben, hogy visszaszorítsák a szegénységet, még elérhetőbbé tegyék az oktatást és a gazdasági lehetőségeket, valamint hogy toleranciát hirdessenek. Sokan a kormányétól eltérő megközelítést alkalmaznak, de az ilyenfajta kísérletezések egy nyüzsgő és egészséges társadalom szükséges részét képzik. A civil szervezetek politikai okokból történő megcsonkítása, mint azt a magyar kormány is tervezi, Magyarországot egy szegényebb és szomorúbb hellyé teszi, és szembe helyezkedik a felelős egyének szabad és önkormányzó társadalmának konzervatív elképzelésével.
Csak reménykedhetünk – alighanem hiába – abban, hogy ez a levél talán elgondolkodtatja Magyarország urát és ideológusát.
OLVASTAD MÁR?   Tovább zsírosodik Mészáros Lőrinc5 hozzászólás

  • A civileket hagyják békén,előbb számoljon el a kormány a nép felé mire költötte az általunk befizetett adók sok milliárdjait.Az sem ártana ha elszámolnának a CÖFÖ-sök a kormánytól kapott hatalmas összeg felhasználásáról,mert azt is mi fizettük és nem a fidesz mint
    párt.

  • Elvi felfogás és nézőpont kérdése. Ha Soros György úgy akarja képviselni az emberi jogokat, hogy másnak, másoknak azzal nem kívánatos helyzetet teremt, akkor nem csak a jogokat védi, hanem diktál is, tehát úgy jogokat védeni, hogy másokra ráerőlteti, rá kényszeríti az akaratát, az diktatúra is. Egyetlen ideológiának, egyetlen dogmának, egyetlen civil szervezetnek sem kellene adni társadalmi támogatást. Csinálják társadalmi munkában, ellenszolgáltatás nélkül, Akkor azonnal meg csappanna a számuk. Az meg egyenesen undorító, hogy bárki is beleszól más társadalmak életében, úgy, hogy pénzeli a bérenceit, akik a társadalmi igazságtalanság talajára viszik az egész társadalmat. Ha Soros kiszaladt az országból, de legyen az bárki is, aki vagy akik kiszaladtak az országból, ne akarják osztani az észt. Ne béreljenek fel senkit, ne szóljanak bele abba a társadalomba amit ott hagytak, elhagytak. Csúnya dolog az amikor egy kapcsolat megszakad és az egyik fél állandóan meg akarja mondani a másiknak, hogy mit csináljon, és mit ne. Ha kilépett a kapcsolatból, olyan virágot szagoljon amilyent választott. Nincs attól undorítóbb emberi viselkedés, amikor valaki elhagyta a hazáját, párját, és utána teljesen máshonnan akarja osztani az észt, és pénzért bérenceket vásárol, hogy beleszólhasson azok életébe, amit előtte elhagyott. Legyen az bárki is, semmi köze hozzá. TENGERPICI 2017.03.20.

  • Ostobaság ez az írás. Nem tenger picit, hanem tenger nagyot.

  • Teljesen igaza van! Csak, ha valamit elkezd /ostobázni/ és nem tudja észérvekkel alátámasztani a kritikáját, vagy egyáltalán meg sem említi, hogy mi a problémája, az valóban ostobaság. TENGERPICI 2017.03.21.