Zárójel

Államfőválasztás: kiszivárgott Orbán titkos jelöltlistája?

Orbán Viktor korábban szűk körben mondta el, szerinte milyen a jó köztársasági elnök, és a listáján több név is szerepelt. – írja a hvg.hu. Orbán Viktor szívesen látta volna államfőnek Kövér Lászlót, Semjén Zsoltot vagy akár Szájer Józsefet is. A miniszterelnök olyanokban gondolkodott, akik “plusz köröket tudtak volna elérni a Fideszhez képest”, tudósembert viszont nem akart jelölni, mert ők szerinte európai szaktekintélyeknek akartak volna inkább megfelelni – írja az atv.hu saját forrásaira hivatkozva.

A lap úgy értesült: Orbán Viktor azt tartotta volna ideálisnak, ha egy Göncz Árpádhoz hasonló, emberközeli elnök lesz az államfő. A Fidesz- és a KDNP-frakció 131 képviselője kedden aláírta, hogy Áder Jánost jelölik köztársasági elnöknek, és az íveket már Kövér László házelnöknek is eljuttatták. Ugyanakkor az atv.hu szerint nem volt ennyire sima a történet, mert tavaly állítólag megfagyott Áder és Orbán viszonya, és jelenlegi államfő a Sándor-palota elhagyására készült. A miniszterelnök Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert abszolút alkalmasnak találta az államfői posztra, de fejtörést okozott neki, hogy a katolikus püspöki karnak nem tetszett volna egy református elnök. Balog Zoltánt egyébként Kövér László ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe, miután jelezte, hogy ő maga nem szeretne államfő lenni – olvasható a cikkben.

Állítólag Orbán listáján szerepelt Semjén Zsolt KDNP-elnök is, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, és Szájer József európai parlamenti képviselő neve is elhangzott egy szűk körű beszélgetésen a részéről, őt ugyanakkor pótolhatatlannak ítélte a brüsszeli fronton. Így hármójuk neve sem kormányülésen, sem fideszes testületi üléseken nem hangzott el.  A cikk szerint a sajtóban megjelent akadémikusok neve is, de a belső fideszes és kereszténydemokrata körben teljesen egyértelmű volt, hogy a miniszterelnök óvatos velük. Attól tartott ugyanis, hogy esetleges megválasztásuk után már az európai magas szakmai közvéleménynek akarnának inkább megfelelni.

Forrás: hvg.hu , atv.hu

Kép: MTI-fotó: Mohai Balázs
4 hozzászólás