Zárójel

Amikor érdekében áll, a Fidesz azért lelkesen tolja az „emberi jogi handabandát”

Orbán Viktor kedd délelőtt egyik kedvelt elfoglaltságának hódolt, és vigyáZzban álló, egyenruhás rendészeti állomány – ezúttal frissen képzett határvadászok – előtt mondott katonás beszédet. 462 tiszthelyettes („végvári vitéz”) hallgathatta végig az országvezető előadását önfeláldozásról, ostrom idején magára hagyott országról, és soha véget nem érő migrációs veszedelemről. – írja a 444.hu.

Orbán tudatosan relativizálja a hagyományos európai értékeket, sugallva, hogy a migrációs válsággal új történelmi fejezet kezdődik az öreg kontinensen, az új időknek pedig ő az egyik első szószólója. Az emberi jogok túlzott tisztelete Orbán szerint mára gyenge pontja lett Európának, amit kihasználva az embercsempészek és az őket mozgató háttérhatalom a bevándorlók között becsempészi a terroristákat és aláaknázza Európát. Pedig korábban, de még a közelmúltban is, a Fidesz előreszeretettel hivatkozott az emberi jogok fontosságára. Legalább akkorát változott Orbán pártjának a véleménye ebben a kérdésben, mint általában a szemkilövések megítélésében.

Ellenzékben a Fidesz főleg feloszlatott tüntetések miatt kifogásolta a jogsértéseket, ilyen volt például a Kempinski előtti megmozdulás 2002 decemberében, amikor Medgyessy Péter magyar kormányfő Nastase román miniszterelnökkel ünnepelte a román nemzeti ünnepet (magyar szempontból: Erdély elcsatolását), de voltak  sajtószabadság melletti megmozdulások is Kondor Katalin rádióelnök védelmében.

A Fidesz emberi jogi érzékenysége az őszödi zavargások idején és után ért csúcsra: minden lehetséges fórumon, az azóta pokol kapujaként emlegetett Brüsszelben is elpanaszolta a szocialista kormány jogtiprásait. A helyzet odáig fajult, hogy a TASZ védte Orbán Viktor, miután az igazságügy beperelte a Fidesz elnökét, amiért azt mondta, hogy a rendőrök utasításra cselekedve mentek neki brutálisan a tüntetőknek. Balog Zoltán két évvel később, az emberi jogok világnapján is erről adott elő a parlamentben, sőt még 2013-ban is fontosnak tartotta feleleveníteni a témát, az emberi jogokat pedig alapvető „kulturális kérdésnek” nevezte.

OLVASTAD MÁR?   Reggeli a világszínvonalú magyar egészségügy bármely kórházából

Az Fidesz tehát kormányzó pártként is nagy rajongója maradt az emberi jogoknak, amíg éppen ez állt politikai érdekében. 2012-ben a kormány tanácsadó testületeként működő Emberi Jogi Munkacsoport komplett Emberi Jogi Kerekasztalt is létrehozott a kormány 45 civil szervezet (!), köztük a TASZ vagy a Helsinki Bizottság (és természetesen a CÖKA) bevonásával, de nem alakult ki érdemi párbeszéd, a norvég civil balhé után pedig a megtámadott szervezetek fel is álltak az asztaltól.

Forrás: 444.hu

Fotó: Youtube
1 hozzászólás