Zárójel

Befejeződött a calais-i tábor felszámolása

Hétfőn kezdődött, és már szerda estére be is fejeződött az észak-franciaországi Calais-ban spontán módon kialakult migránstábor felszámolása. “Ma vége a dzsungelnek. Nincs több migráns a telepen” – mondta Fabienne Buccio prefektus a helyszínen újságíróknak.

 

Kiürült a Dzsungel, nem maradt több menekült. Kép: 24.hu
Kiürült a Dzsungel, nem maradt több menekült. Kép: 24.hu

Tulajdonképpen 1999 óta léteznek Calais-ban „dzsungel táborok”, de kétségkívül a most hatóságilag megszüntetett tábor minden eddiginél nagyobbra nőtte ki magát, és 2015 tavasza óta gyakorlatilag kezelhetetlen, kaotikus helyzet teremtődött, ami alapvetően abból is adódott, hogy közel kilencezer ember élt akkor már a táborban.

Bár a francia kormány konténereket bocsátott a menekültek rendelkezésére, a sátrakból és faviskókból álló terület a menekültválsággal megbirkózni képtelen Európa szimbólumává vált. Minden napossá váltak a táboron belüli összecsapások, rengetegen próbáltak a Csatorna alagúton vagy teherautókon átszökni az Egyesült Királyságba. Minden este közel ezer menekült kószált a Csalagúthoz vezető utakon. Rendszeresek voltak az arra haladó teherszállító autók elleni támadások.

A tábor felszámolásáról szeptember végén döntött Francois Hollande elnök, október közepén pedig a francia államtanács engedélyezte a calais-i tábor illegális létesítményeinek, elsősorban üzletek és éttermek felszámolását. Az indoklás szerint azoknak nincsen területfoglalási engedélyük, és egészségügyi veszélyeket is hordoznak. A nagyszabású kitelepítési akciót a francia kormány humanitárius okokkal indokolta, mondván, a közelgő tél miatt áldatlan állapotok várhatók.

A hivatalos becslések szerint mintegy 6400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár tartózkodott a táborban. (A felszámolás hírére az elmúlt hetekben legalább kétezer ember magától elhagyta a “dzsungelt”.) A prefektúra egy háromezer négyzetméter alapterületű hangárt bérelt ki a “dzsungeltől” 300 méterre, ahol a migránsoknak hétfő reggel négy csoportban kellett felsorakozniuk. A családok, az egyedülálló férfiak és a kísérő nélküli kiskorúak mellett a sérülékenynek számító emberek, azaz idősek, betegek külön csoportba kerültek. A gyerekeket soron kívül szállították el Calais-ból: az evakuálás kezdete előtt csaknem 200 kiskorút vittek át Nagy-Britanniába, ahová a bevándorlók többsége egyébként is el akart jutni. A menekültügyi hivatal munkatársai mindenkivel elbeszélgettek és mindenkinek felajánlottak két régiót, amelyek közül úti célt választhatnak. Ezt követően a hatóságok a kiválasztott helynek megfelelő színű karpereccel látták el a menedékérőket, akiket ezután buszokkal szállították az ország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadó központokba, ahol az emberek benyújthatták a menedékkérelmüket. A buszokat két hatósági ember kísérte, a rövid megállások alatt rendőrök biztosították a rendet és akadályozták az esetleges szökést. A helyszínen szolgálatot teljesítő kétezer rendőr és csendőr mellé hétfőre további 1250 embert rendeltek ki a hatóságok a rendfenntartás biztosítására. A magas készültségi szintet nemcsak a hatalmas embertömeg koordinálásának problémája indokolta, hanem az is, hogy a táborban hétfő hajnalban zavargások törtek ki. Egyes táborlakók ugyanis megpróbáltak eljutni egy közeli autópályára, a rendőrség azonban visszaszorította őket. A bevándorlók ezután a táborban gyújtogatni kezdtek, amire a rendőrök könnygáz bevetésével válaszoltak. A zavargásokban senki nem sebesült meg.

(forrás:http://propeller.hu/nagyvilag/3248271-megkezdik-calais-menekulttabor-felszamolasat)

Feltehetően annak köszönhetően, hogy a hatóságok jól előkészítették és levezényelték a kiürítést, kiugróan komoly ellenállás nem volt tapasztalható a menekültek részéről, lassan, de biztosan számolták fel a migránstábort az elmúlt napokban.

“A feladatot teljesítettük. Új lapot nyitunk, pozitív oldalt, hiszen ezeket az embereket befogadta Franciaország, és új életet kezdhetnek” – hangsúlyozta a prefektus. A kiürítéssel párhuzamosan a sátrak és viskók lebontása is folytatódott, kedden délután már buldózerek is megjelentek a telepen. Éjszaka afgánok mintegy harminc helyen felgyújtották a maguk mögött hagyott sátraikat. A rendőrség négy afgán állampolgárt előállított szerda reggel az éjszakai gyújtogatások miatt, amelyekben felrobbant legalább két gázpalack, egy ember könnyebben megsérült, és mintegy kétszáz migránst pedig át kellett helyezni a tábortól nyugatra, egy üres telekre, a kikötői bevezető út közelébe. A tüzeket a tűzoltók eloltották, de a délelőtti nyugalom után délben ismét lángok csaptak fel a tábor különböző pontjain.“Egyes közösségeknél szokás, hogy felgyújtják a lakhelyüket, amikor azt el kell hagyniuk” – hangsúlyozta a prefektúra szóvivője. “A tűzoltók mindenhol megkezdték a tűzoltást és megakadályozták a tüzek terjedését” – tette hozzá.

A hatóságok és a segélyszervezetek is úgy vélik, hogy a migránsok egy része a dzsungelnek is nevezett terület felszámolása után sem mond le arról, hogy megpróbáljon kamionokban elbújva átjutni Nagy-Britanniába, ezért tartani lehet attól, hogy a következő hetekben a lebontásra ítéltnél kisebb sátortáborok alakulnak ki ismét a régióban, ahova a migránsok kisebb csoportokban visszatérnek.

(forrás: http://www.hirado.hu/2016/10/26/a-hatosagok-szerint-befejezodott-a-calais-i-migranstabor-kiuritese/)
Szólj hozzá