Bősz Anett: ezen a témahéten a fogyatékossággal élőket érő diszkrimináció ellen emeljük fel a szavunkat

A mai napon elkezdődik a témahét, melynek keretében a fogyatékossággal élőket érő diszkrimináció ellen emeljük fel a szavunkat, és arra buzdítunk mindenkit, hogy ugyanígy tegyen.

Egy jól működő társadalomban törekednek arra, hogy a fogyatékossággal élők önállóan, segítség nélkül boldogulhassanak. Ezzel szemben nálunk 5 fogyatékossággal élő közül 4 a négy fal közt éli az életét, mert nem adottak számára a feltételek, hogy dolgozni járjon, olyan közösségeket ismerjen meg, amelyek biztosítják számára a társadalom vérkeringésébe való bekerülést. A fogyatékossággal élők 17%-a foglalkoztatott, ez az USA-ban 8 százalékponttal jobb.

Az akadálymentesítés nagyon alacsony színvonalon valósul meg itthon, emiatt sokan folyamatosan úgy élik az életüket, hogy minden nap csorbul az emberi méltóságuk, és sérülnek jogaik. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény védett tulajdonságok alapján tiltja a hátrányos megkülönböztetést: ilyen a nem, bőrszín, nemzetiséghez való tartozás, fogyatékosság, politikai vélemény, családi állapot, terhesség, szexuális irányultság, életkor, vagyoni helyzet, és minden olyan tulajdonság, amelyről az ember nem tehet.

Ezzel szemben egy olyan országban élünk, ahol a nők, a fogyatékossággal élők, a romák, a melegek, a vendégmunkások és a bevándorlók, valamint az idősek, az ellenzékiek szinte mind másodrendű állampolgárok. Ezt nem kell tűrnünk. Sőt. Szólnunk kell.

A jogtudatosság hónapja, melyet a Magyar Liberális Párt útjára indított, arról szól, hogy fel kell tudnunk ismerni, meddig és ne tovább. Fel kell tudnunk ismerni, mikor követtek el ellenünk jogsértést, és tudnunk kell tenni ellene. Első lépésben, a Women’s March példáján elindulva, mindenkit arra buzdítunk, írjon a saját parlamenti képviselőjének, számoljon be arról, milyen módon különböztették meg, és írja meg azt is, milyen intézkedést vár személyesen a saját képviselőjétől a diszkrimináció felszámolása érdekében.

Amennyiben történetedet a Liberálisokhoz juttatnád el, szeretettel várjuk a liberalisok@liberalisok.hu e-mail címre, vagy a 1051. Budapest, Hercegprímás utca 18. alá. A március 15-ig hozzánk beérkező jogsérelmeket a hónap végéig eljuttatjuk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, rendelkezésünkre álló jogi eszközök tekintetében pedig mindent megteszünk a rendszerszintű diszkrimináció felszámolásáért.

Pin It on Pinterest

Köszönjük, hogy elolvastad a cikket!

Kérjük oszd meg Te is, hogy mindenki olvashassa...Köszönjük