Zárójel

Brutális rendőr a jó rendőr?

A szerb-magyar határon a menekültekkel szemben elkövetett állítólagos rendőri túlkapások egész soráról érkeztek a hírek ez év elején. A Helsinki Bizottsághoz befutott panaszok kutyaharapásról, verésről, emberhez méltatlan bánásmódról szóltak. 

A külföldi lapok közül az Aftonbladet-ben nyilatkozó, Az Orvosok Határok Nélkül szervezet munkatársa elmondta, hogy

“Nem tudjuk megerősíteni, hogy mi történt pontosan. De azt látjuk, hogy a sérülések ökölcsapásoktól, gumibotoktól és kutyaharapásokból származnak.”

Kisvártatva, és némi aktuális Sorosozást követően  jött az orbáni válasz:

“Nem ismert egyetlen olyan menekültek sérülésével járó eset sem, amely Magyarország területén történt volna. Az ilyen jellegű, feltárt esetek Szerbia területén történtek”, és a sajtótámadások célja a magyar rendőrök és katonák elbizonytalanítása.”

Lehet, hogy benézte a főközszolga, mert megkeresésre az ügyészségtől kiszivárgott, hogy

“2015 szeptembere óta összesen 44 feljelentés érkezett rendőrök ellen a déli határon elkövetett túlkapások miatt. 32 esetben megszüntették a nyomozást, 5 eljárás pedig jelenleg is folyamatban van bántalmazás, kötelességszegés, valamint csoportosan elkövetett bántalmazás miatt.”

Az Átlátszó riportot készített a legnagyobb magyarországi jogvédő szervezet, a Helsinki Bizottság három munkatársával, akik február végén két napot töltöttek a szerb-magyar határon. Amikor megtudták a riportalanyok, hogy magyarok a kérdezőik, akkor ennyi tört ki belőlük:

“Hungarian police bad. Police catch, beat”

Az egyik aktivista- Léderer András – így fogalmazta meg az érzést, amivel minden európai polgárnak, így a magyaroknak is illenék egyetérteni:

“Szeretnénk olyan országban élni, ahol nem verik az embereket. Mert most nem ez a kivétel, hanem ez a szabály.”

Bakonyi Anikó , a másik aktivista így folytatja:

“Ma a külföldieket verik, holnap a magyarokat, de ezt sokan nem értik meg. Ha az osztályban az egyik gyereket veri a tanár, ott a többinek is rossz, és bármikor rájuk is sor kerülhet. Nagyon rövidlátó azt gondolni, hogy “én nem vagyok afgán vagy szír, engem ez nem érint”. Ez nem így van, mert ahol ez megengedett, ott holnap te jössz.”

 
2 hozzászólás

  • Azt aki a határon,a kerítést átvágva,illegálisan jön át,simogatni kellene???.a HELSINKI BIGOTTSÁG MEG VASTAGON LE VAN SZ@RVA.AZ EGY “MINDEN SZ@RBAN KANÁLNAK KELL LENNI” ,ZSIDÓ VIRCSAFT.Kritizáljátok isrühell kerítését,meg az ottani határőrök viselkedését.Ha meritek.Hamar a pofátokra vágnának.Csak a magyart köpköditek fáradhatatlanul.Mig jól pofán nem vágnak benneteket.