DK: lenne forrás arra, hogy többet kapjanak a nyugdíjasok

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint többet kaphatnának a magyar nyugdíjasok, ha a kormány felmondaná azt az egyezményt, amely alapján ukrán és orosz nyugdíjasok kaphatnak magyar közpénzt, és az így megtakarított összeget a magyar nyugdíjasokra fordítaná – mondta Varju László, a párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján, Újpesten.

nyugdijas
A kép illusztráció

Hozzátette, a DK felszólítja a kormányt, hogy azonnal mondja fel a még a Kádár-rendszerben létrejött területi egyezményt az Orosz Föderációval és Ukrajnával. Az 1963. évi törvény értelmében az érintett országok állampolgárai, akik a másik ország területén tartózkodnak a munkajogi rendelkezések, szociális ellátás és a társadalombiztosítási szolgáltatások tekintetében a saját állampolgárokkal teljesen azonos elbánásban részesülnek.

Varju László szerint ez évente 10 milliárd forintot meghaladó összeget jelent, amelyet ha a magyar nyugdíjasok számára juttatnának, az a nyugdíjjal rendelkezőknek lényeges támogatást jelentene.

A nyugdíjasoknak többletjuttatásként szánt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványról úgy vélekedett, hogy a kormány ennek a többszörösét is kifizethetné, ha erre időt és energiát szánna.

Újságírói kérdésre arról is beszélt: felháborítónak és kifejezetten visszataszítónak tartja, hogy az év végén agyonterhelt kormányhivatalnokokkal vagy kifejezetten kampányformában, önkormányzati képviselőkkel kézbesítsék az utalványokat.

 • László Bedécs

  Ilyenkor bezzeg okosak vagytok.De mikor ott voltatok,nem törtétek össze magatokat érte.Ti sem vagytok külömb ,mint a zsidesz,csak a pofátokat túráztatjátok.Ismeritek azt hogy,kibicnek kuss.

 • Imre Hegedűs

  Én bőven találnék máshol pénzt. Tény, hogy a külföldön élő állampolgárok kampánycélból kapnak innen nyugdíjat – de bőven van pénz máshol is…

 • Veronika Laska

  Persze hogy lenne forrás. De akkor hogyan fizetné meg Viktorka az ukrán szavazóit? Akiknek nincs másra szükségük csak egy bejelentett magyar lakcímre már is igényelhetik azt a nyugdíjat meg egészség ügyi szolgáltatás, amiért soha egy büdös petákot nem fizettek. Az sem baj, ha még magyarul sem beszélnek Nem probléma, hiszen egy iparág épült arra hogy visszamenőleg igazoltak vezetői állást ami után magas nyugdíjat kaphatnak Így történt meg hogy az a magyar ukrán nyugdíjas aki még magyarul sem beszél és egész életében tegyük fel segéd munkás volt a könnyített honosításnak köszönhetően magyar lett és szerzett papírokat hogy vezetői állásban dolgozott. Na, az is egy más kérdés hogy ez után a magyar államnak soha nem fizetett se TB-NYUGDÍJ járulékot, de még adózni sem adózott soha. Hogy is tehette volna? Hiszen nagy részük csak papíron magyar. De az legalább egy biztos megélhetés Ukrajnában állítólag 300Eurós nyugdíjakat osztogat a magyar állam. Sebaj, A magyar nyugdíjas, aki meg itt robotolta le az életét az nem potenciális Fidesz szavazó. A magyar közpénzekből mi mindenre jut. Csak a magyarokra nem mindenki másra igen

  • Rodnas57

   Magyar minimál nyugdíj? Ma Magyarországon kb. 70000 nyugdíjas kap 50 ezer alatt.

 • Imre Hegedűs

  Én inkább máshol keresném a forrást, még ha igaz az, hogy ezért a pénzért FIDESZ-re adott szavazatok várhatók. A felesleges luxusberuházásokban és túlszámlázásokban több a forrás.