ELCSALTÁK A NÉPSZAVAZÁST?

A vasárnapi török népszavazás körülményiről, amely Erdogán elnök hatáskörét bővítette ki, – ezzel még további komolyabb eszközöket biztosítva a totális diktatúra bevezetéséhez – már eddig is változatos vélemények láttak napvilágot. Reggel mi is beszámoltunk, hogy a török fővárosban az ellenzék tüntetéseket szervezett az eredmény ellen.

A szavazás megmozgatta az Európában élő török állampolgárságú szavazókat is, Németországban a 3-3,5 milliós török közösség 440 ezer tagja szavazott igennel a módosításáról. A török fővárosban élők jelentős része hétfőn éjjel az ablakokban fazekakkal, serpenyőkkel zörögve, jelezte, hogy a tüntetőket támogatja. Kedden délelőtt megszólalt és az ORF rádiónak megerősítette a voksolás tisztaságát megkérdőjelező véleményeket, Alev Korun osztrák zöldpárti képviselő is:

„Azon felül, hogy az alkotmánymódosítást ellenző politikai oldal nem kapott egyenlő kampánylehetőséget, a civil szervezetek nem szervezhettek kampányrendezvényeket, a szavazókat nem tájékoztatták pártatlanul a reform kulcsfontosságú vonatkozásairól, és az érvényben lévő szükségállapot miatt nem voltak meg egy valóban demokratikus népszavazás törvényes keretei, nagyban befolyásolhatta az eredményt az is, hogy nem sokkal az urnák lezárása előtt a központi választási bizottság változtatott a szavazatok összeszámlálásának módszerén a hitelesítés tekintetében. Úgy döntöttek, hogy érvényesnek tekintik majd azokat a voksokat is, amelyeket nem a testület tisztségviselői által lepecsételt borítékba tett szavazólapon adtak le, hacsak nem bizonyítható a csalás ténye. Korun szerint a testület az érvényes választási törvénnyel ellentétesen tette lehetővé a pecsét nélküli szavazatok leadását, és ilyen voksból akár 2,5 millió is bekerülhetett az urnákba.

A kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt azt állítja, hogy a pecsét nélküli borítékok elfogadása akár 3 millió voksot is érinthet, ami kétszerese az igen és a nem voksok száma különbségének.

A szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) kedden bejelentette, hogy még aznap beadja a népszavazás érvénytelenítését kérő beadványát a Legfelsőbb Választási Bizottságnak. A párt előzőleg jelezte, hogy ha szükséges, kész akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni a borítékokra vonatkozó, az utolsó pillanatban hozott szabály miatt.” (Forrás: atv.hu)

 

Az osztrák képviselő állításait látszik alátámasztani a török ügyvédi kamara nyilatkozata is:

„Ellentmond a török választási törvénynek, hogy a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) a török elnöki rendszer bevezetéséről szóló vasárnapi referendumon úgy döntött, hogy érvényesnek tekinti azokat a voksokat is, amelyeket lepecsételetlen szavazólapokon adtak le.”

írta kedden a Hürriyet című török napilap. (Forrás MTI)

Szijjártó Péter magyar külgazdasági miniszter, mintha nem is hallott volna a fentiekről, ugyan azt mantrázza, mint a vélhetően elcsalt voksolás előtt is, hiszen így nyilatkozott: „Magyarországnak “nincs más dolga”, mint tiszteletben tartani a választás eredményét. Szavai szerint nem szabad elfelejteni, hogy Európa a török elnök és kormány kezébe helyezte saját biztonságának kulcsát, amikor megkötötte a migrációs megállapodást. Ennek értelmében 3 milliárd euróért cserébe azt várja el a török kormánytól, hogy ne engedje a Törökország szomszédságából menekülőket vagy elvándorlókat Európa irányába – idézte fel a tárcavezető. Európának a legfontosabb, hogy nyugalom és stabilitás legyen Törökországban, mert addig lehet betartatni a megállapodást Ankarával – mondta. Senki sem szeretné, hogy adott esetben illegális bevándorlók százezrei, milliói induljanak Európa felé – tette hozzá Szijjártó Péter.” (Forrás: MTI)

 • Dezső Németh

  ” … ELCSALTÁK A NÉPSZAVAZÁST? … ”
  És ? Kit érdekel ? A miénket is elcsalták, mégsem csináltatok semmit, és a szarházi csüngőhasú csaló hazug országrontó hazaáruló tolvaj még mindig hatalmon van !… Akkor a törököké miért lenne érdekes ?…

 • Sándor Kapás

  Fikás! Imkább megmondtad volna a tutit, hogy Erdogan megtanulta tőlünk, hogyan kell elcsalniegy választást….. erre azért nem volt merszed takonypóc.

 • Hegedűs Sándor

  Szomorú, tartok tőle, hogy a “szeretett, kedves Vezetőnk” is ezt az utat választja. Talán annyi engedménnyel, hogy csak nem 2029-ig akar a hatalomba lenni hanem halála után is mint példaképe Lenin, hiszen Lenin élt, és Lenin élni fog!