Zárójel

Jogerős: nem lehet betiltani Orbán kifütyülését

A rendőrség harmadszorra sem engedélyezte, hogy az Együtt fütyüléssel demonstrálhasson Orbán Viktor március 15-ei beszéde alatt. Juhász Péterék ezért bírósághoz fordultak és a TASZ segítségét kérték az ügyben. – írja a hvg.hu. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közelményében azt írja, a tiltásokat felülvizsgáló mindkét bírói tanács leszögezte, a gyülekezési törvény nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség előzetesen nem létező jogcímen, a “méltó megemlékezéshez való jog” valószínűsített sérelmére hivatkozva tiltson meg egy tüntetést.

Néhány órával korábban még úgy tűnt, semmi sem lesz az Együtt rendezvényéből, mert a rendőrség a kokárdaosztást is betiltotta azután, hogy kétszer már elutasította a párt sípolós demonstrációra benyújtott kérelmét. Az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök már annyira gyáva, hogy a belügyminiszter segítségével mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az akciójukat.

“Ha ez a gyakorlat így folytatódik, a miniszterelnök lassan már a nemzeti ünnepeket is betiltja, csak hogy ne kelljen a nép hangjával, a más véleményen lévőkkel találkoznia”

Az Együtt már tartott korábban kifütyülős tüntetést; először Orbán október 23-ai beszéde alatt akartak akciózni, majd Putyin látogatásánál kerültek elő a sípok. A rendőrség mindkét esetben próbálta  ellehetetleníteni Juhászék akcióját.

Az Astoriánál gyülekeznek az Együtt párt szimpatizánsai, akik arra készülnek, hogy kifütyülik majd a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szónokló miniszterelnököt, Orbán Viktort. – írja a 444.hu. Az Együtt tiltakozóit dupla kordon választja el az Orbán Viktor meghallgatására érkezőktől. Október 23-án a két csoport a Kossuth téren összekeveredett, és ebből inzultusok lettek, több síppal fütyülőt megütöttek, leköptek.

Juhász Péter azt mondta most a helyszínen, hogy addig fütyülik ki Orbán Viktort a nyilvános szereplésein, amíg a miniszterelnök nem hajlandó kritikus újságíróval leülni, vagy nem tart egy nyilvános közmeghallgatást, ahol valós emberek kaphatnak választ valós problémákra.

Forrás: TASZ , hvg.hu , 444.hu

Fotó: HVG /  Mónus Márton
1 hozzászólás