Zárójel

KÖVÉR LÁSZLÓ SZÍVÉT MEGDOBOGTATTA, TÜSI HAJÁT MELENGETTE A VARSÓI GYORS SZELE.

A magyar parlament szigorú házmestere meglátogatta lengyel kollégáját, és fel is szólat az ottani Házban a Szejmben.

Kövér Lászlót  látogatása első napján,  Andrzej Duda államfő által odaítélt Lengyel Köztársasági Érdemrend Parancsnoki Keresztjével tüntették ki, amelyet a Szejm elnöke, Marek Kuchcinski adott át magyar kollégájának.

A magyar Országgyűlés elnöke, köszönőbeszédeben kihangsúlyozta, hogy a lengyel- magyar barátság világviszonylatban is alighanem egyedülálló. A beszéd, ahogy az ilyenkor szokásos, több párhuzamra is rávilágított a két ország történelméből.<

Kövér László arról is szólt, hogy Lengyelország és Magyarország egymás nélkül nem lennének ugyanazok, és nem tudnának megmaradni annak, amik a jövőben is lenni szeretnének.
A két házelnök, kiegészülve a lengyel felsőház elnökével, aláírta országuk stratégiai partnerségi egyezményét.

A mostani vizit alkalmával nem nagyon emlegették a 1993-94-es évek szófordulatát, a “varsói gyorsot” ami akkoriban azt jelezte, hogy hazánkban lengyel minta szerint történik a hatalomváltás, és ez a poszt a kommunizmus újbóli felbukkanásával fenyegetett.

Ma sokkal inkább lehetne “budapesti gyorsról” beszélni, most a lengyel út mintázza a magyart, így gyalogol mind a két ország vezetése egyre beljebb és beljebb az illiberalizmusba. Talán csak az Oroszországhoz fűződő viszonyuk más, hiszen  a lengyelek orosz-ellenessége mit sem változott, Orbán viszont odadörgölőzik az orosz medve farához.
Szólj hozzá