Zárójel

MÁR NEM ELÉG A KISVASÚT, NAGY VONAT KELL, ÉS EGY ÚJABB INGATLANPANAMA – FIZETHETJÜK A CEHHET

Az olimpia-álomból felébredve arra kell eszmélnünk, hogy ugyan letett Orbán a gigatervről, – időlegesen – de a hozzá kapcsolódó pénzszórás azért a neki megfelelő ütemben megy tovább. Szijjártó Péter külügyminiszter szeptemberben jelentette be, hogy az amúgy is horribilis, 470 milliárd forintos Belgrád-Budapest vasútvonal-fejlesztés költségeit még megtoldják 80 milliárddal a tervezett 2024-es olimpia miatt.

A külügyminisztérium a 444.hu kérdésére, miszerint a tervezett vasútvonal építését elnapolják-e, nem válaszolt, de famulusa, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium „izent”:

olimpia nincs, a 470+80 milliárdos költség viszont marad.

Az 550 milliárdot, – ne tévedjen senki – azaz  az 550.000.000.000.- millió forintot nekünk, vagy az Unió többi átlagemberének kell kipengetni.

Ezzel kapcsolatban arra érdemes figyelni, hogy hiába épül meg az új sínhálózat, akkor sem jár majd sűrűbben rajta a vasparipa, mert nincs rá igény, a mostani három bőven kielégíti az erre utazni vágyók igényeit. Gyorsabb sem lesz sokkal az utazás, mert a határátlépés gyorsítása nincs megoldva.

A lényeg a részletekben, vagyis ott bújik meg, hogy a mostani helyről át kell fektetni a síneket a tervek szerint, így viszont sínek eredeti helyén felszabadul -vannak még véletlenek- egy nagyon értékes terület.

Az NFM szerint a kormány az olimpiai pályázat visszavonása után is változatlanul szükségesnek tartja a terület beépíthetőségének biztosítását, mert 8-15 ezer diák számára szállást biztosító nagy déli campust terveztek kialakítani az olimpiai faluból, és

„a diákváros megvalósítása változatlanul szükséges.”

De kinek? Ki a kiszemelt haszonélvező? A terület jelenleg a befuccsolt Quaestoré, de már régóta a piacra dobták, árulják. A lap idézi Tarsoly Csabát, aki azt szerette volna, hogy vegyék bűnügyi zár alá, mert szerinte ebből kárpótolni lehet a pórul járt befektetőiket. A volt Quaestor-vezér attól tartott, hogy a végelszámoló jóval áron alul értékesíti majd a területet. De sem az ügyészség, sem a bíróság nem látta indokoltnak a bűnügyi zár alá vételt.

OLVASTAD MÁR?   Mérje meg, mennyi élelmiszer végzi a szemetesében! Lehet, hogy csodálkozni fog

A Quaestor egészen grandiózus projektet tervezett ide DunaCity néven, amiből nem lett semmi. A területre egyébként két éve volt egy vevőjelölt, nem más, mint a szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon, akit körözött az FBI és az Interpol, ám azért – a  magyar szolgálatok nagyobb dicsőségére – Orbán Viktor szomszédságában vásárolt házat, és  a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt.

 „2015 elején a Külügyminisztérium hozott is egy Ghaith Pharaon nevű szaúd-arábiai befektetőt tárgyalni. A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni.”

– nyilatkozta Tarsoly Csaba anno a Magyar Narancsnak. Azért nem jött létre az üzlet, mert kevesellte a Pharaon által felajánlott összeget, majd pár hónappal később a Quaestor csődbe ment.

Láthatóan minden összefügg mindennel, jelen esetben Orbán személye a vonattal, amiből látható, hogy a felcsúti csak ujjgyakorlat volt.
3 hozzászólás

  • a paksra menő vasutat kibérelte 20 évre vajon ki? nem mondom meg,-és senki se gondoljon gázszerelőre!

  • Na számoljunk: csak 6 nullával van több a cikkben. De hát spongyát rá, ekkora számoknál, ennek vajmi kevés jelentősége van. 🙂 Qrva sok pénz. Ez a lényeg. Vegyen már valaki a vezérnek egy hektárnyi terepasztalt (nem igaz, hogy nem futja rá), ahol eljátszadozhat magával, meg a vonatokkal. Minket meg hagyjon békén.

  • Minek Paksra vonat? Tán csak nem a villanyt elfuvarozni? 🙂 Jó tudom, mire, de nem lehetett kihagyni. 🙂