Zárójel

MELEGNEK LENNI ÉLETVESZÉLYES

A melegek szinte egyetlen volt Szovjet köztársaságban sincsenek irigylésre méltó helyzetben, de a legkeményebb üldöztetésnek Csecsen földön vannak kitéve, ahol egyes hírek szerint – bár ezt hivatalosan cáfolják – az ellenük irányuló attaknak már halálos áldozatai is vannak.

csecsen

Ramzan Kadirov Csecsen vezető, ha lehet még Putyin orosz elnöknél is elszántabb „meleg-vadász”. Csecsen érintettek és civilszervezetek beszámolói szerint, egyre több azoknak a melegeknek a száma, akiket a náci haláltáborokra hajazó koncentrációs táborokba internálnak, ahol válogatott kínzásokkal próbálják kiszedni belőlük közösségükhöz tartozó társaik nevét, majd arra kényszerítik őket, hogy hagyják el az országot.

A független orosz napilap, a Novaja Gazieta április elején írta meg hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön több mint száz férfit vettek őrizetbe

“a hagyományostól eltérő nemi irányultságuk”

miatt, közülük legkevesebb hárman meghaltak. A lapnak minderről egy Argon város melletti táborból szerencsésen megszökött férfi számolt be. A cikkek megjelenése után a szerkesztőség bejelentette, hogy fenyegetéseket kapott Csecsenföldről. Jelena Milasina, a cikkek szerzője személyes biztonságát féltve külföldre távozik.

Ramzan Kadirov mostani moszkvai látogatásán, amelyet több sajtóorgánum is egyszerűen csak “jelentés tételnek” nevez, cáfolni igyekezett ezeket a híreket.

A csecsen vezető szerint ezekről a dolgokról “még beszélni is kellemtelen”. Hozzátette, hogy hasonló “meg nem erősített tényekről” évente két-három alkalommal is beszámol a sajtó a köztársasággal kapcsolatban. Kadirov hozzátette, hogy Csecsenföldön a biztonsági helyzet jó, és nincs komoly fenyegetés.

A fenti optimista nyilatkozatnak ellentmond azonban Tanja Lokshina, a Human Rights Watch moszkvai munkatársának beszámolója, ő azt állítja, hogy a Csecsenföldön élőket annyira megfélemlítették, hogy már név nélkül sem nem mernek nyilatkozni sem a jogvédőknek, sem a sajtónak. A hivatalos üldözés mellet a köztársaságban egyre gyakoribbak egyes érintett családokban, az úgynevezett „becsületgyilkosságok” is, amelyek felett a hatóságok szemet hunynak, ezzel bátorítva azok jövőbeli elkövetőit is.

Lokshina mondandóját támasztja alá Kadirov szóvivőjének árulkodó, cseppet sem szemérmes nyilatkozata  amelyet az orosz Interfax hírügynökségnek adott, és a hvg.hu is közölt:

A csecsen hatóság nem tud letartóztatni vagy elnyomni olyan embereket, akik nem is léteznek a köztársaságukban. Amennyiben élnek is  Csecsenföldön ilyen emberek, a helyi bűnüldöző szerveknek azért sem kellene aggódniuk miattuk, mert a rokonaik egyébként is elküldenék őket oda, ahonnan soha nem tudnának visszatérni – utalt a melegekre.

Moszkva  természetesen saját bábjának, Kadirovnak hisz, nem úgy a szabad világ: az atrocitások leállítását és a történtek kivizsgálását sürgette a jogvédő aktivisták mellett az ENSZ emberi jogi főbiztosa és az EBESZ is, nyugtalanságának adott hangot az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, valamint a feltételezett erőszak-cselekményeket elítélte két amerikai szenátor is.
Szólj hozzá