Zárójel

Orbán"fejsze az erdőben"- Der Standard: "Európának meg kell állítania Orbánt"

Európa fontos lapjaiban napok óta vezető téma Magyarország,  sajnos közel sem a szimpátia okán, mint a nyolcvanas évek végén, amikor a térség pozitív példájaként emlegettek bennünket. Most a CEU és a civileket üldöző törvény-tervezetek miatt Oroszországgal, és Törökországgal vagyun egy sorban.

 

 Frankfurter Allgemeine Zeitung

“Ha “elszigetelt esetről” lenne szó, akkor talán “a hivatali butaság különlegesen kirívó példájáról” lehetne beszélni azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány “galléron akar ragadni” egy nemzetközileg kiemelkedő hírű egyetemet, amely semmibe sem kerül az államháztartásnak, “de Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem buta”, és a Közép-európai Egyetem “ellen irányuló” felsőoktatási törvény egy nagyobb kép része. “

Reinhard Vese szerint Orbán hét évvel ezelőtti választási győzelme óta hatalma kiterjesztésére és “a demokratikus nyilvánosság játékterének korlátozására” törekszik. Lépései ezen az úton külön-külön “nem különösebben drámaiak”, ezért a velük szemben megfogalmazott kritika “szinte hisztérikusnak” hat, de együttvéve hozzájárultak ahhoz, hogy “Magyarország egyre inkább több hasonlóságot mutat az EU-tól keletre fekvő autoriter rezsimekkel, mint egy nyílt demokráciával” . Végezetül figyelmeztet a szerző, hogy  mindez “különösen egyértelművé” válik a következő tervezett lépés, a civil szervezetekről szóló, “orosz példa” alapján készített törvény ügyében.

Süddeutsche Zeitungban:

“Orbán Viktor úgy viselkedik, mint “fejsze az erődben”; “Magyarországon kivágta az emberi jogokat és felaprította a menekültjogokat”, és senki sem szállt szembe vele. Éppen ellenkezőleg, Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke “Orbánnal smúzolt”, Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos pedig úgy tett, mintha a gondokat szőnyeg alá tudná söpörni.
Ez arra bátorította Orbánt, hogy “még féktelenebbül tomboljon”. Új menekültügyi törvénye “gyakorlatilag a menedékjog felszámolását” jelenti, és mindent megtesz azért, hogy “lehetetlenné tegye Magyarországot uniós országként”

Heribert Prantl, kiemelte azt is, hogy  az uniós tagállamok “későn, túl későn reagáltak az inzultusra”. Az EU-nak,  elő kell vennie és használnia kell szankciós eszközeit

Der Standard

A lap budapesti tudósítója cikkét hozza, Európának meg kell állítania Orbánt címmel. Gregor Mayer kommentárjában arról ír, hogy Orbán Viktor autoriter rendszert épít ki, és az egész kormányzását ennek a célnak veti alá, a cikk  úgy véli, hogy a magyarországi demokrácia leépítése és a civil szervezetekkel szembeni hadjárat ellentmond az unió értékeinek. A cikkíró szerint az EU eddig inkább passzív és “bátortalan” volt a “szemtelen” magyarországi lépésekkel szemben.

“Ha Európa nem állítja meg sürgősen ezt a, hamis budapesti prófétát, akkor ő populista elvbarátaival együtt tönkre fogja tenni Európát”

írja budapesti tudósító.

The Guardien
A baloldali brit napilap online kiadásán  azt írja, hogy véget kell vetni az “appeasement”, a kiegyezés gyakorlatának, és ha Magyarország “antiliberális, nacionalista miniszterelnöke” kitart az ország legjobb és legfüggetlenebb egyetemének bezárására tett kísérletei mellett, és folytatja a liberális demokrácia aláásását, akkor az Európai Unió jobbközép pártjai alkotta csoportnak ki kell vetnie őt soraiból. A szerző szerint ellenkező esetben azok a folyamatos deklarációk, amelyekben az Európai Néppárt (EPP) ad kifejezést hűségének bizonyos általános értékekhez, annyit sem érnek, mint a papír, amelyre e deklarációkat írják.
Garton Ash – a szerző – szerint Magyarország híres a szalámijáról, Orbán pedig a szalámitaktika mestere. E kifejezés Rákosi Mátyástól ered, most pedig az antikommunista Orbán Viktor szeleteli fel a liberális demokráciát egy EU-tagállamban, mindegyik szeletet avatott módon olyan vékonyra vágva, hogy európai partnerei szerint egy-egy ilyen szelet önmagában legfeljebb hangos morgolódásra adhat okot.
A cikk a továbbiakban arról is beszél, hogy az Orbán által Magyarországon épített rendszer “még nem fasizmus”, de a nyelvezet, amely “ragadozónak állít be egy zsidó milliárdost”, és hangyáknak bélyegez emberi lényeket, “fasisztoid”.

Mindez 2017-ben, Rákosi után több mit fél-, Kádár után több mint negyed évszázaddal.
2 hozzászólás

  • Most megy a TV-ben ( M3 ) ” A Dunai, ha jós, egy nagy barom ” címmel egy ismeretterjesztő film. Ott látni, mekkora barom vagy …