Zárójel

SERPENYŐVEL, FEDŐVEL A DIKTÁTOR ELLEN

Isztambulban hétfőn zavargások törtek ki, válaszul a vitatható eredménnyel végződött népszavazás után, amely Erdogán elnök jogkörét terjesztette ki szinte határtalanná, ezzel tulajdonképet véget vetettek Kemál Atatürk, a modern török állam megalapítója egy évszázada valóra vált álmának.

Erdogan beleszólt a német választásba

A szervezők szerint, a népszavazás eredménye, amely szűk többséggel – 51,34% – támogatta az elnöki hatalom kiterjesztését, megkérdőjelezhető, az elhangzott jelszavak, szlogenek is ehhez igazodtak

“A csalások, a jogsértések és az ellopott szavazatok ellen jöttünk tiltakozni!”

“Tolvaj, gyilkos Erdogan”

“Összefogás a fasizmus ellen”

Az emberek – török szokás szerint – az ablakon kihajolva, fazekakkal, serpenyőkkel hangoskodva támogatták az utcákon, tereken vonulókat.

A népszavazás a külföldi, többek között az EBESZ, és az Európai Tanács  megfigyelőinek egybehangzó véleménye szerint sem felet meg a nemzetközi demokratikus normáknak.

Hétfőn este a kormány a tavalyi puccskísérlet után bevezettetett rendkívüli állapot meghosszabbítása mellet döntött. Erdogán rövid nyilatkozatot adott, amiben sértőn, lekicsinylően, a megbékélés, és a nagyvonalúság minden jele nélkül beszélt az ellene tüntetőkről, mintha szándékosan akarná hergelni őket. Hogy mi ezzel a célja, azt csak találgatni lehet.
Szólj hozzá